Tai­ja Miet­ti­nen: Edes omais­hoi­ta­jat ei­vät sääs­ty leik­kauk­sil­ta

Kovaa kritiikkiä rasistisista kirjoituksistaan kesän aikana saanut valtiovarainministeri Riikka Purra esitteli maanantaina 28.8. Ylen A-Studiossa hallituksen ensimmäistä budjettiesitystä. Esitys on ollut melkoinen uutispommi: Orpon hallitus aikoo nostaa valtion velkaa 39,2 miljardia hallituskauden aikana.

Kovaa kritiikkiä rasistisista kirjoituksistaan kesän aikana saanut valtiovarainministeri Riikka Purra esitteli maanantaina 28.8. Ylen A-Studiossa hallituksen ensimmäistä budjettiesitystä.

Esitys on ollut melkoinen uutispommi: Orpon hallitus aikoo nostaa valtion velkaa 39,2 miljardia hallituskauden aikana.

Marinin hallituksen velanotto johtui maailmanlaajuisista kriiseistä, koronapandemiasta ja energiakriisistä. Vaikka myös oikeisto siunasi näihin nostetun velan, eduskuntavaaleissa he kampanjoivat aggressiivisesti nimenomaan velkapelottelulla. Nyt he aikovat ottaa saman summan velkaa ja rahoittaa velalla kaikkein varakkaimpien veronkevennyksiä.

A-studion toimittaja Marja Sannikka haastoi Purraa: perussuomalaisia edustava Purra esitti ennen eduskuntavaaleja väitteen, että perussuomalaisia ja kokoomusta erottaa se, että perussuomalaiset ei ole valmis leikkaamaan köyhiltä, toisin kuin kokoomus.

Nyt valheelliset lupaukset on puhallettu savuna ilmaan. Edes omaishoitajiin kohdistuvia leikkauksia ei Purran perussuomalaiset kaihda.

Vastaus toimittajan kysymykseen oli, että sosiaaliturvaa on leikattava, jotta ihmiset menisivät töihin. Ymmärrystä ihmisten elämäntilanteiden erilaisuudesta ei näyttänyt olevan.

Omaishoitaja tekee korvaamattoman arvokasta työtä hoitaessaan sairasta omaistaan kotona. Tämä myös säästää yhteiskunnalta rahaa, sillä laitoshoito on erittäin kallista. Omaishoitajien pakottaminen muihin töihin toimeentuloa leikkaamalla on käsittämättömän kovaa ja kylmää politiikkaa.

Näyttää siltä, että oikeistohallituksen leikkurilinjassa säästetään euro tuolta, ja aiheutetaan kolminkertainen kulu toisaalle.

Sosiaaliturvaan ja työntekijöihin kohdistuvia kiristyksiä selitetään yksioikoisesti niin, että sieltähän se on otettava, minne rahaa valtiolta menee. Ei olisi pakko. Talouspolitiikka on arvovalintoja. Sosiaaliturvajärjestelmämme kannattelee heikommin pärjääviä suomalaisia, ja heiltä rajusti leikkaaminen on arvovalinta.

Purra ei nostanut esille yhtäkään varakkaisiin kohdistuvaa kiristystä. Se olisikin ollut suuri uutinen, sillä hallitusohjelmassa niitä ei todellakaan ole. Päinvastoin hallitus on sementoinut tavoitteen, että edes vaikeassa taloustilanteessa veronkorotukset eivät kuulu sen työkalupakkiin. Näin historiamme oikeistolaisin hallitus on päättänyt, että olipa tilanne mikä hyvänsä, säästöt ja kiristykset maksatetaan kaikkein köyhimmillä, eikä varakkaampien ja hyvin pärjäävien tarvitse osallistua. Tämä, jos jokin, on ideologista talouspolitiikkaa.

Tasapainoisessa talouspolitiikassa keinovalikoimaan lukeutuisivat kaikki konstit sopeuttaa menoja ja tuloja. Tämä välittyisi myös kansalaisille oikeudenmukaisuutena ja luottamuksena: kun tilanne on vaikea, me kaikki yhdessä selviämme siitä, ja osallistumme kukin kykymme mukaan.

Kaavailtu, jopa 500 euron kaavailtu leikkaus vähävaraisen yksinhuoltajan toimeentuloon ei edusta oikeudenmukaisuutta eikä todellakaan herätä luottamusta oikeistohallitukseen.

Taija Miettinen
Hoitoalan ammattilainen ja Kuopion vasemmiston aktiivi

Mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 30.8.