Hallitus esittää sosiaalityön sijaisten pätevyysvaatimusten alentamista.
Sosiaalityö voi olla vaikeasti hahmotettavaa, ja sen takia myös vaikeasti puolustettavaa. Lisäksi me ammattilaiset saatamme olla liian varovaisia osallistumaan yleiseen keskusteluun salassapidon vuoksi.
Sosiaalityöntekijät tekevät virkavastuulla ihmisten elämänkulkuun vaikuttavia päätöksiä esimerkiksi henkilökohtaisesta avusta, tuetusta asumisesta tai lastensuojelun kiireellisestä sijoituksesta. Sosiaalityö myös ennaltaehkäisee tarvetta tehdä ihmisten elämään puuttuvia päätöksiä.
Hallituksen esitysluonnoksesta käy ilmi, että sosiaalihuollon palvelujen saatavuuden ja asiakasturvallisuuden vaarantumisen pääsyy on ollut tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimineen puutteellinen osaaminen hallinnollisesta menettelystä, sosiaalihuollon lainsäädännöstä, sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen kirjaamisesta, käytettävissä olevista sosiaalipalveluista sekä julkisen vallan käytön edellytyksistä virkatoimessa. Myös työnantajan tuessa ja ohjaajan nimeämisessä on havaittu puutteita.
Haluammeko, että vaativa arviointi siitä, onko asiakas vaikeavammainen henkilö, vaarantuuko nuoren terveys ja turvallisuus vakavasti tai milloin aikuisen tilanne on niin solmussa, että tarvitaan erityistä tukea, nojaa ei-laillistettujen sijaisten työpanokseen?
Tarvitsemme laillistettuja, osaavia ja kokeneita sosiaalityöntekijöitä arvioimaan, mikä ratkaisu on lapsen ja asiakkaan edun mukainen tai miten palvelut sovitetaan yhteen, kun haasteita on monella elämänalueella ja usealla perheenjäsenellä.
Kun perheiden ja yksilöiden elämään joudutaan puuttumaan, on kaikkien etu, että se tehdään parhaalla mahdollisella ammattitaidolla ja sosiaalityön eettisiä periaatteita noudattaen. Laadukas ja vaikuttava sosiaalityö edellyttää alan maisterin tutkinnon tuomaa akateemista osaamista, laajaa yhteiskunnallista ymmärrystä sekä työkokemuksen tuomaa erityistä asiantuntemusta.
Heikennyksiä ammattipätevyyteen on helpompi tehdä sellaiseen ammattiin, jonka asiakkaat eivät sankoin joukoin nouse vastustamaan muutoksia. Elämme ajassa, jossa ei ole neutraalia sanoa olevansa sosiaalityön asiakas.
Sosiaalityöntekijän pätevyysvaatimukset ovat tällä hetkellä tulilinjalla. Myös esimerkiksi psykologeista ja lääkäreistä on pulaa, mutta asiaa ei yritetä ratkaista pätevyysvaatimuksista tinkimällä. Vaikka hallituksen esitys koskee sosiaalityöntekijänä tilapäisesti toimimista, tosiasiassa sosiaalityöntekijän tehtävissä on kymmenenkin vuotta sijaisuuksia tehneitä.
Sosiaalityön veto- ja pitovoimaa sekä asiakasturvallisuutta on edistettävä tutkimusyhteistyöllä yliopiston kanssa, ammattitaitoisella johtamisella ja resursoinnilla. Pätevyysvaatimuksia alentamalla ei taiota päteviä sosiaalityöntekijöitä vaan tingitään asiakasturvallisuudesta.
Jenna Väätäinen, laillistettu sosiaalityöntekijä, Vasemmistoliiton Kuopion kunnallistoimikunnan jäsen
Minka Leino-Holm, laillistettu sosiaalityöntekijä, Pori
Minna Minkkinen, sosiaalityön opiskelija, Tampere
Mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 30.7.2024