Mie­li­pi­de­kir­joi­tus: Kon­sul­tin uu­dis­tus uh­kaa teh­dä lau­ta­kun­nis­ta kes­kus­te­lu­ker­ho­ja, joil­la ei ole mi­tään val­taa

Konsultin suunnittelema Pohjois-Savon hyvinvointialueen toimielinmalli (Savon Sanomat 31.8.) uhkaa lisätä virkamiesvaltaa ja keskittää päätösvallan aluehallituksen ammattipolitiikoille.

Lautakuntamalli takaa valtuustoryhmille valtaa, jos ryhmä toimii tehokkaasti ja yhtenäisesti. Valtuustoryhmät tekevät päätöksensä ryhmissä ja toteuttavat linjaansa hallituksesta lautakuntiin ja valtuustoon.

Valiokuntamalli tekisi lautakunnista vallattomia keskustelukerhoja, jotka olisi helppo lakkauttaa valtuustokauden päätteeksi tarpeettomina. Valiokuntiin olisi hankala löytää ahkeria ja vastuullisia luottamushenkilöitä, koska päätösvaltaa ei ole.

Aluevaaleihin olisi hankalaa saada ehdokkaita, koska aitoa päätösvaltaa olisi jaossa vain ammattipolitiikoille. Muut saisivat tyytyä keskustelukerhojen jäsenyyksiin.

Päättäjien määrän pienentyessä virkamiesjohdon, konsulttien ja lobbareiden työmäärä vähenisi ja samalla managerialismi lisääntyisi. Aiemmin avoimista poliittisista päätöksistä tulisi pienellä porukalla toteutettua hallinnointia, mikä vähentäisi äänestäjien kuluttajansuojaa.

Jos äänestysprosenttia halutaan nostaa ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia lisätä, on vahvistettava instituutioita, ei heikennettävä niitä. Päätöksiä, jotka oleellisesti vaikuttavat ihmisten elämään, on tehtävä lähellä.

Kun valta on järkevän kokoisissa yksiköissä, ihminen kiinnittyy valtaan ja vastuuseen. Valtaa hajauttamalla päätöksenteon seuraukset nähdään konkreettisemmin kuin pienessä ammattipäättäjien ja virkajohdon porukassa.

Toimielinmalliin ei kannata tehdä vain pieniä säästöjä tuovia ”uudistuksia” vain sen takia, ettei virkamiehistö jaksa kokoustaa.

Jaakko Turunen
Vasemmistoliiton Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja (opintovapaalla)
Jaakko Turunen oli suunnittelemassa puoluepiirien kesken nykyistä toimielinjärjestelmää.

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 4.9.2024