Keskustelu kahtiajaosta on ottanut uuden, huolestuttavan suunnan. Eri mieltä oleminen tuomitaan maata murentavaksi kahtiajaoksi, vastakkainasetteluksi, jonka takana epäillään olevan jopa maata murentava poliittinen salaliitto.
Näyttää siltä, että mielipiteiden kirjon hiljentäminen on päivänpolitiikkamme arkea niin valtakunnan politiikassa kuin Kuopion paikallispolitiikassakin.
Esimerkkejä tästä on runsaasti. Kuopion kaupungin talousarvio on kuohuttanut Kuopiota jo pitkään. Muuruveden koulun vanhempainyhdistys järjesti muiden kuopiolaisten kanssa mielenosoituksen lähikoulujen ja hyvän kouluarjen puolesta. Lasten vanhemmat esittivät selkeät toiveensa, ja esillä oli mittavasti ammattilaisten näkökulmia lasten hyvinvoinnista.
Järkyttävää kyllä, pian tuon mainion mielenosoituksen tulkittiin olevan tuhoisaa kahtiajakoa. Asiallinen protesti ja puolensa pitäminen olivatkin yhtäkkiä yhteiskunnan murentamista, mutta se ei ollut, että maaseudun lasten asema on vaarassa heikentyä.
Valtakunnan politiikan maailmassa puolestaan kansanedustaja Ville Merinen (sd.) julkaisi sosiaalisessa mediassa kannanoton lakkautettavista sairaalapäivystyksistä. Merinen ennusti, että niiden paikalle tulevat yksityiset terveysjätit, joilta palvelut on pakko ostaa kalliilla. Pian julkaisun jälkeen kansanedustaja Karoliina Partanen (kok.) jakoi Meriselle vuoden vastakkainasettelijan tittelin.
Onko kahtiajaosta tulossa uusi trendisana? Tyhjä leima ja haukkumasana, jolla halutaan hiljentää kritiikkiä, kuten nyt lähikouluaan puolustavat perheet tai sairaalaleikkauksia vastustava oppositio.
Onko politiikassamme nousemassa ideologia, jossa monipuoluejärjestelmään jakautuminen demokraattiseen tapaan nähdään itsessään pahana? Vai olisiko kuitenkin niin, että juuri huono-osaisuutta lisäävä politiikka on oikeasti kansan kahtiajakoa?
Adam Al-Sawad
Kaupunginvaltuutettu
Kunta- ja aluevaaliehdokas
Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 4.2.2025